Blog educatiu per atendre la diversitat i promoure la inclusió a la nostra comunitat educativa. Volem compartir estratègies, recursos didàctics, experiències i materials per acompanyar les necessitats que puguin aparèixer durant el procés d'ensenyament i aprenentatge del nostre alumnat.
divendres, 19 de juny del 2020
dilluns, 1 de juny del 2020
JOCS DE LECTURA I ESCRIPTURA
Etiquetes de comentaris:
estimulació del llenguatge,
lectura i escriptura
dimecres, 29 d’abril del 2020
Activitats per estimular el llenguatge
El llenguatge oral és una eina molt important pels éssers humans ja que ens permet comunicar i relacionar-nos amb altres persones, estructura el nostre pensament i expressar els nostres sentiments i necessitats. Per això és molt important potenciar i treballar el llenguatge oral a les edats més primerenques, perquè els infants tinguin una bona base d'aprenentatge i puguin avançar adequadament tant amb el seu desenvolupament cognitiu i socioafectiu com amb el seu procés d'aprenentatge.
Per això, a l'escola, la mestra AL duia a terme uns tallers d'estimulació del llenguatge amb els alumnes d'Educació Infantil. Com que ara no podem anar a l'escola hem decidit posar-vos algunes propostes per si vos animau a fer-les a casa!
Les activitats que podeu fer a casa per estimular el llenguatge dels vostres fills són les següents:
PRÀXIES
Són els moviments que feim amb els òrgans bucofonatoris per aconseguir una millor mobilitat i funcionalitat, en aquest blog podeu veure alguns vídeos de pràxies.
A més podeu fer aquests jocs per practicar-les:
ACTIVITATS BUF
Podeu fer una capsa de buf amb els següents materials:
- Pilotes de porexpan, pom pom o de plàstic lleuger
- Plomes
- Botelles per fer bombolles
- Xiulets
- Molinets de vent
- Paperins (Confeti)
- Pintura, tinta
Extret de: http://apoyoonlineallenguaje.blogspot.com/2014/08/inspiracion-materiales-para-trabajar-el.html?m=1 En aquest enllaç podreu trobar més idees!
Extret de: Pinterest
ONOMATOPEIES
Podem imitar els renous que fan les coses com per exemple un ca fa guau guau, o una moto fa brum burm!
Amb aquests vídeos podrem endevinar l'onomatopeia i després repetir-la, així també practicam la discriminació auditiva que també és molt important
A més, podem fer i imitar els sorolls que tenguem a casa, de les nostres juguetes o dels que sentim des del carrer, si contam un conte també podem fer els sorolls dels personatges que surten el conte!
CONTES
Contar CONTES és una bona manera d'estimular el llenguatge dels infants.
A més els podem anar fent preguntes del conte com per exemple: Que et sembla que passarà? Que li ha passat...? Potenciam la comunicació i que ells parlin!
També podem repetir frases que surtin els contes i convidar els infants que la repeteixin!
MEMÒRIA I ATENCIÓ
Per treballar l'estimulació del llenguatge també és important la memòria i l'atenció!
Podeu fer jocs d'endevinalles, descriure un animal i que l'infanti hagi d'endevinar quin és o cercar algunes endevinalles!
També podeu practic alguns embarbussaments com per exemple:
- PERICO NAS DE MICO!
- PUJAR FA SUAR
- CARDS VERDS TAQUEN,SECS PIQUEN,SI ES TOQUEN
També podeu ensenyar-los algunes cançons infantils o podeu jugar amb paraules que rimen!
També podeu jugar a jocs com:
- Veig-veig
- Telèfon romput
- Crear un teatre
- Joc simbòlic
CONÈIXER LES LLETRES
Podeu jugar amb les lletres del seu nom si són més petits i si són més grans anomenar objectes i dir per quina lletra comencen o per quina acaben.
Podeu jugar a la roda dels fonemes i dir per quina lletra comencen els dibuixos
A més, podeu manipular amb les lletres les podeu escriure damunt sal, fer-les amb plastilina o amb altres objectes que tengueu a casa!
Etiquetes de comentaris:
estimulació del llenguatge
dijous, 23 d’abril del 2020
Un SANT JORDI diferent!
Aquest any és un Sant Jordi diferent, ja que ho haurem de celebrar a casa, per això vos volem deixar un recull de propostes que podeu fer !
Podeu fer titelles de Sant Jordi i fer un teatre a casa! Aquí teniu idees si clicau els enllaços podreu descarregar les titelles, però també vos anim a que creeu les vostres!
Ja que avui és el dia del llibre, podeu dedicar una estoneta a llegir i a confeccionar el vostre punt de llibre!
MANUALITATS
Idees extretes de: http://www.tuteate.com/2015/04/13/prepara-manualidades-de-rosas/
Idea extreta de: Pinterest
Extret de: www.onelittleproject.com
Amb aquest DRAC també podeu practicar el buf!!
En aquest enllaç teniu ses passes que heu de seguir per fer-lo!
TITELLES
Podeu fer titelles de Sant Jordi i fer un teatre a casa! Aquí teniu idees si clicau els enllaços podreu descarregar les titelles, però també vos anim a que creeu les vostres!
Ja que avui és el dia del llibre, podeu dedicar una estoneta a llegir i a confeccionar el vostre punt de llibre!
Idea extreta de la web: https://fiestasycumples.com/manualidad-sencilla-para-hacer-marcapginas-con-nios/
En aquest enllaç podeu trobar com es fa aquest divertit punt de llibre!
Podeu crear diferents jocs com:
- Endevinar llibres que hem llegit donant pistes. Per exemple si hem llegit la llegenda de Sant Jordi dir que aquest conte té un drac, una princesa i un poble.
- Podeu crear memoris amb les imatges de Sant Jordi.
- També un dominó com aquest, hem de llegir la paraula i l'hem d'ajuntar amb la imtage
- Podeu escriure la llegenda de Sant Jordi i inventar-vos un final diferent!
diumenge, 12 d’abril del 2020
Parlam de TDAH?
En aquest apartat parlarem del TDAH i així deixar la informació per aquelles famílies i docents que els pugui ser útil.
Per començar:
La fundació CADAH és una web especialitzada en aquest tema, aquí teniu l'enllaç:
Per continuar voldríem començar amb un article que ens sembla interessant perquè molts cops des de l'angoixa no ens deixa veure les coses positives. Del següent enllaç, web de pedagogia i psicologia, hem extret el següent article i l'hem enganxat tal qual. En aquesta pàgina i trobareu molt de material que vos pot ser útil.
http://psicopedagogias.blogspot.com/search/label/TDAH
En relación a otro artículo aquí publicado sobre los beneficios del TDAH, que tanto gustó a muchos de nuestros lectores, he encontrado otro parecido en “Tdah Vallés" sobre las 10 ventajas de ser Hiperactivo. Dado que muchas veces se relaciona la hiperactividad con agresividad, descontrol, etc., me gusta encontrar y publicar artículos que demuestran que el TDAH no tiene porque ser un trastorno negativo.
Este artículo es de Jenny Guerra Hernández.
Existe la creencia generalizada de que las personas con Trastorno por Déficit de Atención con hiperactividad o TDAH padecen una enfermedad terrible. A pesar de que el cerebro de la persona con TDAH presenta algunas alteraciones que dificultan su óptimo funcionamiento en determinadas áreas, el hecho de que esté sobre-estimulado, también aporta algunas ventajas. A continuación, se presentan algunos de los beneficios que normalmente acompañan al hecho de ser hiperactivo, que la mayoría de los normotipos no conocen y muchos TDAH que no aceptan su condición, no valoran.
1. Empatía Las personas con TDAH suelen tener mucha facilidad para relacionarse con personas desconocidas, así como de identificarse con los otros y aceptar puntos de vista diversos. Es cierto que los niños y adolescentes hiperactivos suelen agobiar a sus amigos tratando de acapararlos, pero esto no es sino una muestra de la nobleza de éstos. Simplemente, participando en algún programa de habilidades sociales diseñado por un experto en TDAH, como un psicopedagogo, cualquier hiperactivo puede aprender a sacar partido de la empatía que posee de forma innata para mejorar sus relaciones sociales.
2. Ingenio Se puede afirmar sin ningún riesgo de error, que el ingenio y el TDAH van de la mano. De hecho, existe una lista interminable de pintores, diseñadores, escultores, cineastas, escritores, músicos y cómicos que son hiperactivos. Esto es porque para ser creativo hay que ser capaz de afrontar la realidad de forma “desordenada”, algo que resulta muy fácil para una persona que siempre va “contra el sistema” y que piensa de forma divergente por naturaleza. De esta forma, lo que cuando uno acude a la escuela supone motivo de preocupación para padres y profesores, puede ser aplicado de forma ventajosa a la resolución de problemas en la vida adulta.
3. Entusiasmo Cuando una persona con TDAH afronta una tarea que le gusta lo hace siempre con una absoluta pasión y entrega. Esto hace, de las personas hiperactivas líderes natos que son capaces de insuflar su energía a los otros. Es cierto que mantener esta energía es lo que les cuesta y normalmente no les dura lo suficiente para terminar lo que empiezan. Sin embargo, si forman parte de un equipo con capacidades y estilos de trabajo diferentes, los hiperactivos pueden convertirse en el motor del grupo.
4. Capacidad de resolución de problemas Como se señaló anteriormente, las personas con TDAH poseen habilidades especiales para descifrar enigmas y resolver problemas. Se supone que algunos inventores importantes, como Thomas Edison, han tenido TDAH. Esto tiene que ver mucho con la forma creativa de afrontar cualquier dilema, pero también, con la pasión, casi obsesiva, con la que las personas hiperactivas abordan cualquier reto que decidan afrontar.
5. Hiperfoco El Hiperfoco es un fenómeno que experimentan muchos TDAH que se caracteriza porque la persona es capaz de abstraerse absolutamente en la realización de una tarea o prestar toda su atención de forma selectiva a un detalle en particular. Esta habilidad, hace que cuando la persona hiperactiva se concentra en algo que le apasiona es capaz de realizar cualquier cosa que se proponga de forma perfeccionista y detallista, consiguiendo logros excepcionales.
6. Sentido del Humor A casi todos los TDAH les gusta reír, y muchos de ellos tienen la capacidad de hacer reír a los demás también. Si no, que le pregunten a cualquier profesor de Primaria o Secundaria quien es el “gracioso de la clase” y la mayoría de las veces el docente señalará al alumno o alumna hiperactivo. Una vez más, esta característica puede ser aprovechada por la persona TDAH, como por ejemplo el famoso actor Robin Williams ha hecho.
7. Espíritu de lucha. Desde pequeños, los niños hiperactivos parece que lo tiene todo en contra. Muchos profesores los suelen etiquetar de maleducados o revolucionarios, los padres no siempre pueden afrontar sus “ocurrencias” de forma positiva y suelen experimentar muchos desengaños por parte de sus iguales o compañeros de juegos. Sin embargo, estos niños se sobreponen con bastante facilidad y no cesan en su empeño de tratar de “encajar”. Este espíritu de lucha les hace convertirse en adultos que no se dejan amedrentar por los obstáculos y que abordan los desafíos de forma proactiva.
8. Intuición El TDAH tiene un sentido de la percepción rápida que les hace reaccionar de forma automática a los cambios repentinos. Esto les hace ser personas muy susceptibles, pero también les proporciona la capacidad de intuir si una persona o situación ha cambiado antes de que otras personas se den cuenta y prepararse para afrontar estos cambios de forma exitosa.
9. Creatividad. El ingenio del que se habla más arriba, está relacionado con la creatividad y la velocidad con la que una persona hiperactiva tiene ideas. Si se necesita a alguien con ideas, lo mejor es llamar a un hiperactivo inteligente. Quizá el noventa por ciento de las ideas extravagantes que aporte no tengan ninguna utilidad, pero puede que en el diez por ciento restante se encuentren verdaderos tesoros.
10. Exceso de motricidad. Mientras que para la mayoría de la gente la rutina semanal es agotadora, las personas con TDAH llevan mejor las prisas y las carreras que exige el estilo de vida del siglo XXI. De hecho, lo peor que se le puede pedir a un hiperactivo es que se quede quieto. Es más, la hiperkinesia que muchos hiperactivos experimentan de pequeños suele suavizarse con la práctica reiterada de ejercicio físico, lo cual hace que las personas con TDAH lleven un estilo de vida más saludable y dispongan de unas reservas energéticas mayores que los normotipos.
Como se ha explicado en este artículo, ser hiperactivo significa poseer unas características muy particulares que pueden ser vistas como una ventaja o una desventaja tanto por la persona con TDAH como por las otras personas con las que se relaciona. No obstante, el conocimiento y entrenamiento para el control de estas características por un profesional de la psicopedagogía puede colocar al niño, adolescente o adulto en una situación ventajosa para afrontar la vida diaria tanto a nivel personal como académica o profesional."
També del Centre ZUBIKOA ens fan les següents aportacions:
dimecres, 8 d’abril del 2020
Jocs d'expressió oral
Aquí vos deix una recopilació de jocs que podeu fer per estimular el llenguatge oral!
TITELLES
Creau les vostres propies titelles i també un escenari i així podreu inventar una història i jugar amb les titelles
VEIG-VEIG
Podem jugar com el joc tradicional mirant el nostre entorn i donant pistes com per exemple amb quina lletra comença l'objecte que estic observant.
També podem jugar amb làmines d'expressió oral aquí trobareu alguns exemples: https://es.slideshare.net/Sarapas/lminas-de-expresin-oral
A més, amb aquestes làmines també podem descriure el que veim.
QUI SÓC?
Extret del blog: http://creantieducant.blogspot.com/p/expres.html
Podeu descarregar les imatges si clicau en aquest enllaç: http://creantieducant.blogspot.com/2018/04/qui-soc-quien-soy.html
Aquest joc és molt divertit, es tracta de que us poseu una imatge el cap hi heu de fer preguntes, els altres només poden contestar si o no i així heu d'endevinar quin personatge sou, podeu jugar de dues maneres: que un es posi la imatge al cap o que tots alhora tingeu la imatge el cap i anau fent ronda de preguntes
QUI ÉS QUI?
Extret del blog UNA MIRADA ESPECIAL: https://miradaespecial.com/
Si clicau en aquest enllaç trobareu el joc: https://miradaespecial.com/2019/03/13/juego-quien-es-quien/
També podeu crear el vostre propi qui és qui? amb les vostres fotos o la dels vostres familiars, amb fotos d'animals o amb dibuixos d'instruments o podeu fer del que volgueu! Aquí vos deix una idea:
Altres jocs que també podeu jugar són el lince, el bingo, el memory o el domino si són amb imatges!
dimarts, 7 d’abril del 2020
Rutines
Per aquests dies a casa també és important establir un horari i unes rutines!
Extret del blog: http://www.creciendoconmontessori.com/2012/09/calendario-educativo-imprimible-gratis.html
També és important tenir un plafó amb l'horari del dia a dia!
Podeu fer un horari per el dia que estam o per tota la setmana
Aquí podeu veure uns exemples de plafons!
Podem fer un calendari molt visual
Extret del blog: https://creantieducant.blogspot.com/p/el-dia-dia.html
Si clicau en aquest enllaç podeu descarregar-vos aquest plafó: http://creantieducant.blogspot.com/2018/09/avui-es-som-i-estem.html
També és important tenir un plafó amb l'horari del dia a dia!
Podeu fer un horari per el dia que estam o per tota la setmana
Extret del blog: http://www.ayudaparamaestros.com/2020/03/nuestro-horario-familiar-para-esta.html
També el podem fer de tota la setmana
Els pictogrames són de: http://www.arasaac.org/pictogramas_color.php
Podeu crear el vostre, amb les vostres rutines diaries, ho podeu fer amb pictogrames, amb dibuixos o amb paraules i si ho plastificau i ho aferrau amb velcro vos durarà més i ho podreu utilitzar cada dia!!
Ho podeu fer amb tota la família, és important que els infants també participin amb crea l'horari!
Les rutines són important i més en aquests dies que els infants s'han de situar i adaptar-se a una situació que ningu de nosaltres haviem viscut abans. Si estructuram el dia ens serà més fàcil!!
Dins les rutines podem incloure moltes activitats:
- Pintar
- Llegir
- Fer manualitat
- Ballar
- Fer activitat física
- Joc lliure
- Joc amb família
- Disfrassar-se
- Joc amb l'ordinador o la tablet
També és important estipular un temps per fer les feinetes de l'escola i de descans.
Aprofitant aquests dies també podem potenciar l'autonomia dels infants, a vegades amb les presses feim coses per ells que ells mateixos poden fer com per exemple vestir-se, fer algunes tasques de la casa, com per exemple posar la taula, fer el llit, ordenar les seves juguetes, entre altres, depenent de l'edat de cada infant.
A més, hem de tenir moments per poder compartir amb la família i poder xerrar de com ens trobam i com ens sentim, també podem crear un espai on cada dia posar una careta que identifiqui el nostre estat d'ànim (com en el primer calendari)
Extret del blog: https://alumnoon.com/preescolar/actividades.php?c=482
També el podem fer de tota la setmana
Podeu crear el vostre, amb les vostres rutines diaries, ho podeu fer amb pictogrames, amb dibuixos o amb paraules i si ho plastificau i ho aferrau amb velcro vos durarà més i ho podreu utilitzar cada dia!!
Ho podeu fer amb tota la família, és important que els infants també participin amb crea l'horari!
Les rutines són important i més en aquests dies que els infants s'han de situar i adaptar-se a una situació que ningu de nosaltres haviem viscut abans. Si estructuram el dia ens serà més fàcil!!
Dins les rutines podem incloure moltes activitats:
- Pintar
- Llegir
- Fer manualitat
- Ballar
- Fer activitat física
- Joc lliure
- Joc amb família
- Disfrassar-se
- Joc amb l'ordinador o la tablet
També és important estipular un temps per fer les feinetes de l'escola i de descans.
Aprofitant aquests dies també podem potenciar l'autonomia dels infants, a vegades amb les presses feim coses per ells que ells mateixos poden fer com per exemple vestir-se, fer algunes tasques de la casa, com per exemple posar la taula, fer el llit, ordenar les seves juguetes, entre altres, depenent de l'edat de cada infant.
A més, hem de tenir moments per poder compartir amb la família i poder xerrar de com ens trobam i com ens sentim, també podem crear un espai on cada dia posar una careta que identifiqui el nostre estat d'ànim (com en el primer calendari)
diumenge, 5 d’abril del 2020
Càlcul
Anem a practicar!!!
Enllaços per treballar el càlcul:
En aquest enllaç trobareu molt de material de diferents àrees però algunes d'elles per practicar el càlcul: https://vedoque.com/
Enllaços per treballar el càlcul:
En aquest enllaç trobareu molt de material de diferents àrees però algunes d'elles per practicar el càlcul: https://vedoque.com/
dissabte, 4 d’abril del 2020
Jocs de lògica i raonament
- Jocs de lògica:
http://www.plastelina.net/games/game3.html
- Jocs de raonament:
https://www.aulapt.org/2013/03/18/problemas-de-razonamiento-logico-para-todas-las-edades/
Etiquetes de comentaris:
Jocs de lògica i resolució de problemes
divendres, 3 d’abril del 2020
Contacontes Riber
Com sabeu tenim a l'escola unes grans contacontes a qui agraïm la seva tasca, de la qual els nostres infants disfruten moltíssim. Mil gràcies!!
SA JAIA QUARESMA ENS DU UN POEMA
ELS INFANTS DE LES ARRELS
JA JAIA QUARESMA ENS DU UN CONTE
CONTES DE L'ABSURD
Cream els nostres jocs
Feim un recull de jocs per poder realitzar a casa amb material que tenim a casa o de reciclatge. Sabem que tots ara, més que mai, recorrem a la creativitat, benvinguda sigui!
Anirem apliant les propostes:
Anirem apliant les propostes:
Anirem apliant les propostes!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)